tiistai 22. maaliskuuta 2016

Arrow ja uskottavat naishahmot

Vuodesta 2012 alkaen pyörinyt tv-sarja Arrow perustuu DC comicsin luomaan Green Arrow-hahmon seikkailuihin. Päähenkilönä on Oliver Queen, miljonääriperijä ja rettelöitsijä, joka ollessaan huvijahdilla isänsä ja tyttöystävänsä Laurel Lancen siskon Saran kanssa joutuu myrskyyn ja haaksirikkoutuu Kiinaan Lian Yun-saarelle. Oliver joutuu viettämään saarella viheliäiset viisi vuotta, joiden aikana häntä koetellaan sekä fyysisesti että psyykkisesti, ja kun hän lopulta pääsee takaisin kotiinsa Starling Cityyn, hän on muuttunut mies, joka vannoo kostoa isänsä ökyrikkaille rikostovereille. Hän alkaa toimia naamioituneena kostajana, ja ajan myötä hän saa avukseen muun muassa henkivartijansa, Afganistanissa toimineen John Digglen ja tietokonenörtin Felicity Smoakin omasta firmastaan eli Queen Consolidatedista.

Itse olen katsonut sarjasta ensimmäiset kaksi kautta. Minua on ilahduttanut monipuoliset naishahmot, jotka eivät ole vain tyttöystäviä tai äitejä, vaan oikeasti juonen kannalta oleellisia tekijöitä. Kirjoitankin tämän tekstini sarjassa esiintyvistä naisista. Tekstini pohjaa katsomiini ensimmäiseen ja toiseen kauteen, eli jos et ole sarjaa katsonut lainkaan ja olet aikeissa kuitenkin katsoa, varoitan tässä vaiheessa, että tekstissäni on spoilereita ekalta ja tokalta kaudelta. Eli tästä eteenpäin on spoilervaara :)

Laurel Lance

Laurel oli tosiaan Oliverin tyttöystävä ennen tämän katoamista viideksi vuodeksi. Oliver petti Laurelia tämän siskon Saran kanssa, ja Laurel sai tietää asiasta vasta kuultuaan/luultuaan molempien kuolleen haaksirikossa. Niiden viiden vuoden aikana, jotka Oliver vietti saarella, Laurel on valmistunut oikiksesta ja on alkanut työskennellä jonkinlaisessa köyhien oikeusaputoimistossa. Oliver saa aloitettuaan kostoretkensä usein Laurelilta tietoja erilaisista varakkaiden ihmisten tekemistä petoksista ja muista rikoksista.

Keskustellessaan Oliverin kanssa ensimmäisiä kertoja tämän paluun jälkeen Laurel toteaa, ettei voinut surra siskonsa ja Oliverin kuolemaa, koska oli niin vihainen näille molemmille, mutta hän ei myöskään voinut vihata kunnolla ollessaan niin surullinen. Kun paljastuu, että Sarakin on elossa, tuo tunteiden ristiriita saa Laurelin alkoholisoitumaan. Hän on erityisen katkera siskolleen siitä, että hänellä meni yli viisi vuotta elämästä ikävöiden siskoaan, joka oli kuitenkin koko ajan ollut elossa.

Laurel on ehkä ammatillisesti hyvin lähellä muita sarjisnaisia; Lois Lane on toimittaja, Rachel Dawes (joka esiintyy ilmeisesti vain Batman-elokuvissa) on myös asianajaja. Kaikki edellä mainitut naiset ovat "maailmanparantajia", he haluavat tuoda julki vääryyksiä ja muuttaa maailmaa. Laurel ei kuitenkaan hyväsydämisyydestään huolimatta ole täydellinen. Alkoholisoiduttuaan ja saatuaan potkut työpaikastaan hän on kateellinen Saralle; huolimatta siitä, että Sara oli "kuollut" yli viiden vuoden ajan, Starling Cityyn palattuaan hän vaikuttaa hyvin terveeltä ja elinvoimaiselta. Laurelista tuntuu, että hän on se, joka kuoli henkisesti noiden viiden vuoden aikana, ei Sara.

Mielestäni juuri Laurelin haavoittuvuus ja epätäydellisyys tekee hänestä syvemmän hahmon kuin mitä naiset ehkä perinteisesti ovat olleet scififantasiasarjis-maailmassa. Hän on kaunis, tunnollinen ja hyvä työssään; "täydellisestä" julkisivustaan huolimatta hän kuitenkin tuntee katkeruutta, kaunaa ja vihaa. Hän on muutakin kuin vain ulkokuorensa.

Sara Lance

Sara näyttäytyy sarjassa hyvin erilaisena kuin siskonsa; hän kapinoi pettämällä siskonsa luottamuksen oltuaan Oliverin kanssa. Useaan otteeseen sarjassa vihjataan myös, että Saralla on ollut hyvin vaikea suhde isäänsä Quentiniin. Sara palaa Starling Cityyn toisen kauden aikana; hänestä on tullut naamioitu kostaja nimeltään Black Canary. Takaumissa joissa kerrotaan Oliverin elämästä Lian Yussa selviää, että Oliver törmäsi Saraan jo saarella. Sara haavoittuu vakavasti, ja heidän tiensä erkanevat. Ra's al Ghulin (Salamurhaajien liigan johtajan) tytär Nyssa pelastaa Saran saarelta ja kuljettaa hänet Salamurhaajien liigan päämajaan. Siellä Sara oppii taistelutaitoja, ja ajan myötä hänen ja Nyssan ja välille kehkeytyy rakkaussuhde, jota Ra's al Ghul ei hyväksy.

Saralla ja Laurelilla on ulkoisista eroistaan huolimatta myös yhteistä. He kumpikin taistelevat vääryyksiä vastaan, hyvin eri tavoilla tosin. Siinä missä Laurel suosii laillisia toimia, Sara koulutettuna taistelijana luottaa voimaan ja väkivaltaan rikollisia kohdatessaan. Saran paluun jälkeen siskosten välille syntyy kitkaa Saran ja Oliverin yhä jatkuvan suhteen vuoksi. He kuitenkin pääsevät asian yli ja tekevät sovinnon. Saran ja Laurelin välinen suhde ei siis välttämättä läpäisisi Bechdelin testiä Oliver-kiistan vuoksi, mutta koska siskosten välinen side on lopulta vahvempi kuin heidän kummankaan rakkaus Oliveriin, voinee hyvällä syyllä sanoa että heidän olemassaolonsa ei pyöri vain miesten ympärillä.

Saran biseksuaalisuus tekee hänestä erikoisen hahmon sarjismaailmassa. Tämän vuoden puolella ainakin kaksi sarjishahmoa on kuitenkin osoittaunut kuuluvan seksuaaliseen vähemmistöön: X-Menin Iceman tuli kaapista ulos kertomalla homoudestaan Anole- nimiselle hahmolle (joka on myös homo). Batwomanistakin tulee uusi leffa, jossa hän on ylpeästi lesbo. Julkinen asia on kuitenkin on linkittämäni jutun mukaan ollut jo vuodesta 2006. Erilaisten seksuaalisuuksien ja tapojen rakastaa esittäminen on edelleen nörttimaailmassa omasta mielestäni vähän lapsenkengissä, ja siksi pidän Saran hahmoa oikein hienona.

Thea Queen

Thea on Oliverin pikkusisko. Tämän katoamisen aikaan Thea oli vasta 12- vuotias, ja Oliverin palattua kuolleista hän on jo 17- vuotias. Thealla on ollut vaikeat viisi vuotta; hänen äitinsä Moira ei ole kyennyt lainkaan puhumaan miehestään ja pojastaan, joten Thea on joutunut jo hyvin nuorena pohtimaan vaikeita asioita yksin. Yksinäisyys kärjistyy ensimmäisen kauden aikana huumeongelmaksi, ja ajettuaan päihteiden vaikutuksen alaisena kolarin Thea joutuu ryhdistäytymään toden teolla. Hänet määrätään yhdyskuntapalveluun Laurelin työpaikalle, jossa hän tekee erilaisia avustajan hommia. Työnsä vuoksi hän joutuu todella astumaan ulos omasta miljonäärikuplastaan; hän tutustuu Roy Harperiin, poikaan joka elää Starling Cityn huonoimmilla seuduilla.

Thea kehittyy sarjan aikana paljon: alussa hän on kapinoiva teini, joka haluaa vain satuttaa äitiään mahdollisimman paljon. Ajan kuluessa hän kuitenkin aikuistuu, ja toisella kaudella hänellä on oma yritys, yökerho nimeltään Verdant. Thea kehittyy myös Oliverin näkökulmasta pikkusiskosta aikuiseksi ihmiseksi, jonka voi ottaa vakavasti. Thea kärsii sarjan aikana useaan otteeseen äitinsä ja veljensä valheista, ja toisen kauden lopussa hän lähteekin oikean isänsä, Malcolm Merlynin, mukana pois Starling Citystä.


Yhteenvetona sanoisin, että Laurel, Sara ja Thea ovat jokainen hahmoja, joita ei määritä sukupuoli vaan enemmänkin persoonallisuus ja teot. Jokainen heistä tekee myös virheitä ja ajan mittaan oppii niistä. Useita vaikeita teemoja, kuten päihderiippuvuutta, vihaa ja kostonhalua käsitellään heidän näkökulmastaan; tällaisten "rumien teemojen" käsittely naisnäkökulmasta on kokemukseni mukaan edelleen melko vähäistä, joten Arrowissa se on enemmän kuin paikallaan.






Ei kommentteja: