sunnuntai 28. helmikuuta 2016

The war in my fandom: Fandomien sisäiset vastakkainasettelut sekä slash fiction fandomeita jakamassa

Kun puhutaan jonkin tietyn asian faneista ja tietystä fandomista, voisi kuvitella, että siihen kuuluvat ihmiset tulevat toimeen mitä parhaimmin, ovathan he kaikki kuitenkin kiinnostuneita samasta asiasta. Haluaisin verrata tilannetta esimerkiksi jalkapallofaneihin. Manchester Unitedin fanit ovat hyvin tiivis joukko, jossa pidetään omien puolia ns vihollisia (muiden joukkueiden kannattajia) vastaan. Voisi siis kuvitella että näin toimitaan myös muissa fanituksissa, esimerkiksi TV-sarja Supernaturalin fandomissa (johon itse kuulun). Fandomiin vasta ”soluttautuvalle” saattaakin tulla suurena yllätyksenä kuinka paljon vastakkainasetteluja yhden fandomin sisään voikaan mahtua.

Haluan käydä tätä asiaa läpi Supernatural ja Teen Wolf fandomien kautta, sillä ne ovat minulle tuttuja alueita ja olen mukana molempien sarjojen fanien keskenäisessä kanssakäymisessä monien eri nettisivujen kautta (mm Instagram, Tumblr, Archive of our own, FanFiction.net). Alkaessani seurata kyseisten fandomien juttuja uutena tulokkaana huomasin melko pian aspektin, johon en ollut aiemmin muissa fandomeissa kiinnittänyt niin paljon huomiota. Aloitan Supernatural-fandomista, sillä siinä on kaksi esille nousevaa suurta asiaa, jotka tuntuvat jakavan faneja kuin Mooses punaista merta. Ensimmäinen on wincest, eli päähenkilöiden Sammyn ja Deanin välinen romanttinen suhde fan fictionissa ja fan artissa. Tämä tuntuu olevan sellainen aihe, josta osa faneista pahoittaa mielensä ja suorastaan raivostuu. On toki ymmärrettävää että wincest on konseptina erittäin kiistanalainen, onhan kyse kuitenkin homoseksuaalisesta insestistä, sillä Sam ja Dean ovat veljekset. Alle kokosin pari kommenttia mitkä löysin wincestiin keskittyvistä Instagram-tileistä, wincestia käsittelevien postauksien alta:

”THEY’RE BROTHERS YOU CAN’T”
“Love it looove it”
“WHAT THE CRAP, I DONT GET THIS. THIS IS GONNA HAUNT MY NIGHTMARES”
“Fucking gross”
“AAHAHAAHHHGGGGG YESSS”

Kuten edellä olevista (etten sanoisi erinomaisesti artikuloiduista) kommenteista voi nähdä, hajonta pelkästään fandomin sisällä on todella suurta. Toinen suuri jakautumista Supernatural-fandomin sisällä aiheuttava tekijä on Destiel, eli Dean x Castiel slash fiction. Tosin Destieliin liittyvät reaktiot eivät tunnu olevan aivan yhtä vahvoja kuin wincestia koskevat (ymmärrettävistä syistä).
Mistäs tämä tämmöinen sitten oikein johtuu? Ensinnäkin täytyy ottaa huomioon Supernaturalin laatu sarjana. Päähenkilöitä on hyvin vähän ja oikeastaan ainoat joita kirjoittajat eivät ole vielä tappaneet pois (ainakaan pysyvästi) ovat Sam, Dean ja Castiel. Sarja on myös tunnettu siitä, kuinka siinä ei ole romanttista sivujuonnetta, toisin kuin useissa muissa toiminta/fantasiasarjoissa (vrt esim Buffy, vampyyrintappaja). Vaikka päähenkilöillä on toki välillä romanttisia suhteita eri naisten kanssa, ei yksikään näistä suhteista ole ollut vielä pysyvä. Tämä on siis melko otollinen alusta slash fictionille, mikä tuntuu yleisesti ottaen olevan todella suosittua Supernatural-fandomissa, piti enemmistö siitä tai ei.

Toinen fandom jota käsittelen on Teen Wolf TV-sarjan fandom. Yllättäen tässäkin sarjassa yhteisöä jakavat eniten ohjelman paritukset. Teen Wolfissa mies- ja naishahmojen ratio on huomattavasti tasaisempi kuin Supernaturalissa (josta naishahmot puuttuvat lähes kokonaan). Siitä huolimatta tuntuu, että sarjan fanit ovat toistensa kurkussa kiinni milloin mihinkin paritukseen liittyen. Suurinta närää Teen Wolf- fandomissa tuntuvat herättävän Stydia (Lydia x Stiles), Sterek (Derek x Stiles) ja Stalia (Stiles x Malia). Varsinkin naispuoliset fanit ovat toistensa kurkussa ja riitelevät siitä, kuka on Stilesille paras puoliso. Stydia ja Stalia ovat sarjassa oikeasti esiintyviä parisuhteita, kun taas Sterek on fanien luomaa slash fictionia, mutta erittäin suosittua, itse asiassa yhtä suosittu kun olemassa olevat paritukset. On mielenkiintoista seurata, kuinka syvällisesti fanit analysoivat sarjan parisuhteita ja sitä, minkä takia kyseinen paritus on kaikista paras ja loogisin. Tässä näkyy hyvin myös fanin ja pelkän sarjaa huvin vuoksi seuraavan henkilön ero. Fanit tuottavat tätä kautta sarjalle ”lisäsisältöä”, analysoimalla sen ihmissuhdedynamiikkaa, syitä ja seurauksia. Tässä päästäänkin siis osittain myös faniuden ytimeen (puuttumatta siihen kuka on ”tosi fani” ja kuka ei): faneille pelkkä sarjan seuraaminen ei riitä, vaan heidän kiinnostuksensa siihen on syvällisempää ja analyyttisempaa.

Miksi fandomien sisällä sitten on niin paljon hajontaa? Kuten alussa jo totesin, luulisi että samasta asiasta intohimoiset ihmiset tulisivat mitä parhaiten toimeen keskenään. Tästä nouseekin asian keskeisin ongelma, intohimo asiaan. Sarjan fanit, jotka osallistuvat faniuteen muutenkin kuin pelkällä sarjan seuraamisella, ovat faniudessaan todella intohimoisia. He tuottavat fandomiin koko ajan lisää sisältöä ja kun tämä sisältö ei olekaan kaikkien muiden yhteisön fanien mieleen, yhteentörmäyksiltä ei voida välttyä. Fandomien sisäisiin ristiriitoihin pätevät siis samat ”säännöt” kuin muuhunkin fanaattisuuteen; kun on ottanut jonkin jutun sydämen asiakseen, herättää se todella voimakkaita tunteita. Tämä näkyy esimerkiksi siinä, kuinka Supernatural- sarjan fanit riitelevät keskenään siitä, kuinka Jensen Ackles (Deanin näyttelijä) on ilmaissut aikaisemmin tuntevansa olonsa epämukavaksi Destielin vuoksi ja tämän vuoksi joidenkin mielestä Destiel fanitaiteen tekeminen on väärin.

Fandomeissakin ihmisillä on erilaisia rooleja. Jotkut ovat sitä mieltä, että vaikka he eivät itse henkilökohtaisesti ”shippaisi” tiettyä paristusta, niin he eivät silti ole sitä vastaan tai yritä kieltää sitä muilta Äänekkäimmät fanit puolustavat kuitenkin omaa faniuttaan ainoana oikeana faniuden muotona, lytäten kaikkien muiden mielipiteet. Eli ehkä fandomeidenkin hajontaan pätee sama sääntö kuin muuhunkin ihmisten väliseen kanssakäymiseen; äänekäs vähemmistö saa koko touhun yhteisön näyttämään todella jakaantuneelta ja riitaisalta, vaikka tosiasiassa suurin osa fandomin jäsenistä on leppoisia ja muiden näkökulmat huomioon ottavia. Ehkäpä alussa käyttämäni jalkapallovertaus ei ollutkaan niin kaukaa haettu kuin olisi voinut luulla, sillä jos miettii että eri shippaajat ovat eri joukkueiden kannattajia ja näihinkin ryhmiin kuuluu hiljaisempia ja äänekkäämpiä faneja ja ikävä kyllä äänekkäimmät ovat aina ne jotka saavat eniten huomiota ja leimaavat omalta osaltaan koko ryhmää tietynlaiseksi.

Toinen aspekti mikä fandomien sisäisissä ristiriidoissa tulee ottaa huomioon on niiden ikäjakauma. Käsittelemieni Supernaturalin ja Teen Wolfin fandomeissa fanit ovat suhteellisen nuoria ja varsinkin Teen Wolf on suunnattu teini-ikäisille, noin 15-19-vuotiaille. Pääsääntöisenä yleistyksenä haluaisin sanoa, että niin Supernaturalin kuin Teen Wolfinkin fanien enemmistö koostuu tytöistä/naisista. Tilastotietoja minulla ei väitteeni pohjalle ole, mutta en ole oman fanitukseni aikana törmännyt kovinkaan moneen miespuoliseen faniin näiden sarjojen parissa. Ehkäpä siis osa fandomien sisäisistä kiistoista voidaan laittaa teini-ikäisten tyttöjen draaman piikkiin, näin ilkeästi ja seksistisesti yleistäen.


Suurin syy vastakkainasetteluun kuin kuitenkin melko selkeä ja se seuraa ”todellisen faniuden” kaavaa: jos et fanita samalla lailla kuin minä, et ole oikea fani. Ehkäpä fandomien kannattaisi keskinäisen riitelyn sijaan antaa kaikkien kukkien niin sanotusti kukkia ja keskittyä pitämään toistensa puolia, sillä tuntuu että TV-sarjojen/kirjojen/ynnä muun ”nörtiksi” lueteltavan fanit joutuvat jo puolustamaan itseään ja intohimoaan muita ihmisiä vastaan, peruskommentin ollessa ”Kuinka sä viitsit tuhlata aikaas tollaseen?” 

-Mia

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

En tiedä meneekö fandomin hajonta pelkästään intohimon piikkiin. Toki ihmiset suhtautuvat intohimoisesti fanittamaansa asiaan, kuten parituksiin, mutta mielestäni kyseessä on syvempi asia kuin intohimo. Kahden henkilön fanittamisessa ei ole sääntöjä. Sinä fanitat niitä pareja, joiden koet olevan toisilleen tarkoitettuja. Tällaisen parin löydettyä luetaan/katsotaan näiden henkilöiden välisiä kommunikaatioita sarjan/kirjan maailmassa. Tämän jälkeen voidaan keskustella muiden ihmisten kanssa, jotka fanittavat samaa paria tai lukea fanfictionia aiheesta tms. Fani investoi aikaansa fanittamaan ja fanituksen kohteesta tulee läheisempi fanittajalle ajan kuluessa. Fanitusta voidaan mm. testata lukemalla erilaisia fanfictioneita, joissa nämä kaksi henkilöä ovat ”starcrossed lovers”, eli tarinassa käy huonosti näille pareille (huomaako tästä jo, että olen shippaillut joskus).

Pointtinani on se, että fani käyttää aikaa fanittamansa parin kanssa. Niiden kanssa eletään erilaisia tarinoita (fanfictioneja löytyy tuhansia). Fanittamasta parista tuleekin fanille hyvin henkilökohtaista omaisuutta. Täten kun/jos fanittaja törmää toiseen faniin joka fanittaa toista parin henkilöä jonkun muun kanssa, niin yhteentörmäys voi olla raju. Tällöin kyseessä ei ole enää intohimo, vaan fanien väliset hajonnat/törmäykset voidaan nähdä eri ihmisten puolustusreaktioina. Toisen fanin parin hyökkääminen voidaan nähdä samanlaisena kuin perheenjäsentä kohtaan hyökkääminen. Mitä läheisemmäksi jonkin asian kokee itselleen, sitä hanakammin sitä puolustaa.

Wincest itsessään saa ihmiset jakautumaan kahtia. Onhan kyseessä kahden veljen välisestä parituksesta. Olen myös katsonut erään animen (mai-otome), jossa (spoiler alert) lopuksi sarjan toinen päähenkilö päätyy yhteen kasvatti-isänsä kanssa (kyseinen isä menetti muistinsa ja hänen kasvattitytär oli koko ajan kuolannut hänen peräänsä). Katselin kyseistä loppuratkaisua hyvin kummastuneena ja tuijottelin hetken seinää loppuratkaisun jälkeen. En pystynyt shippaamaan niitä kahta henkilöä keskenään. Ymmärrän siis hyvin miksi wincest jakaa ihmiset kahtia. Ihmiset voivat nähdä veljien välisen vuorovaikutuksen romanttisena tai vain veljellisenä (riippuen miten asioita katsoo).

MiaS kirjoitti...

Joo allekirjoitan tämän kommentin kyllä aika vahvasti, sillä huomaan kun luen wincestia ja kirjoitan sitä niin minulle on muodostunut hyvin voimakkaita mielipiteitä ja näkemyksiä siitä, että mitä esim wincest slashiin kuuluu ja mitä ei. Pystyn samaistumaan aika voimakkaasti näihin ilmaisuihin mitä muutkin wincest-fanit käyttävät, esim 'my babies!' on varmaan yksi lemppareitani. En kestä sitä, että joku tekee jotain pahaa pikku mussukoilleni ja esimerkiksi sam/dean death ficin lukeminen olisi nykyään varmaan sula mahdottomuus.