sunnuntai 13. maaliskuuta 2016

Manga ja anime harrastuksena Suomessa

Valitettavan monen mielikuva animesta (ja jopa mangasta) on vähäpukeisia koulutyttöjä, joita likaiset sedät katsovat. Tätä selittää varmasti osittain animen Suomeen tulon historia 80-luvulla scifi-piirien kautta (mikä on sittemmin vääristynyt edellä olevaan mielikuvaan), mutta toisaalta hameiden helmat myös ovat usein todella lyhyitä. Ja jos ei pysähdy katsomaan kunnolla, ei näe pinnan alta monipuolista juonta tai vakavia teemoja. Toinen harhaluulo, johon olen törmännyt, on että anime on yhtä kuin hentai lonkeropornoineen. 

Todellisuudessa manga ja anime ovat yhtä laaja kokonaisuus kuin kirjallisuus tai länsimaiset tv-sarjat. Jos joku kertoo katsovansa mielellään vaikka Netflixiä, seuraa automaattisesti jatkokysymys siitä, minkä tyylisiä sarjoja tai leffoja sieltä valitsee. Miksei sama ulotu myös animen piiriin? Yleisen huomion kohteeksi nousevat vain kohua aiheuttavat asiat, ja "normaali" kaanon jää vain nörttien kollektiiviseen tietoisuuteen. Tämän takia anime-/mangaharrastus jää helposti pieneksi vähän hävettäväksi salaisuudeksi. Esimerkiksi itse uuteen ihmiseen tutustuessani en uskalla yleensä kovin pian kertoa mielenkiinnostani, ellen arvele hänenkin jakavan jollain lailla samaa nörttiyden osa-aluetta. Tuomituksi ja leimatuksi tulemisen pelko on valitettavasti ainakin vielä toistaiseksi jossain määrin olemassa, mutta toivottavasti hiipuu vähitellen samaan tapaan kuin vaikkapa fantasiakirjallisuuden negatiivinen leima ei-oikeana kirjallisuutena. Japanilaisesta kulttuurista kiinnostuneista käytetäänkin välillä sanaa otaku, joka on Japanissa hyvin negatiivisesti sävyttynyt ja tarkoittaa jollekin asialle fanaattisesti omistautunutta henkilöä, jonka elämän muut osa-alueet kenties kärsivät tämän takia. Suomessa sanaa käytetään jonkinlaisena synonyyminä japaninörtille. Toisaalta raja nörtin ja harrastelijan välillä on mielenkiintoinen: miten paljon animea täytyy katsoa, ennen kuin luokitus vaihtuu harrastelijasta nörtiksi?

Itse olen kokenut, että jotta voin sanoa katsovani animea ja olevani oikeutettu kuulumaan samaan joukkoon, kuin ihmiset jotka käyvät lukuisissa aiheelle omistetuissa coneissa, minun täytyy katsoa tai vähintäänkin tuntea kaikki suosituimmat sarjat. Vaikka ne eivät kiinnostaisi minua. Osa näistä onkin ollut todella hyvin tehtyjä ja mielenkiintoisella juonella varustettuna. Valitettavasti joukkoon kuitenkin mahtuu myös muuta. Jostain syystä esimerkiksi Amnesia oli sellainen anime, jonka viittauksiin törmäsin netissä pyöriessäni teininä todella usein. Katsoin sen itsepäisesti loppuun, vaikka kiehuin koko ajan raivosta siitä, miten misogynistinen se oli. Päähenkilön nimeä ei esimerkiksi kerrottu koskaan, vaan häneen viitattiin vain heroinena netissäkin. Tältä puuttui kokonaan oma persoona ja tahdon voima, ja hän totteli mukisematta ja kyseenalaistamatta miehiä, joista yksi esimerkiksi piti tätä suuressa lintuhäkissä ja huumasi tätä tämän "omaksi parhaakseen". Pahinta oli, että sarjan fanit olivat juuri teinityttöjä, jotka jopa haaveilivat sarjan miehistä. Tuon pimeämpään kuiluun en kuitenkaan ole eksynyt animessa. Sen sijaan matkaan on tarttunut monia aarteita kuten Death Note tai Fullmetal Alchemist (ja monia harvinaisempia sarjoja). Nämä kaksi ovatkin mangamaailmassa samanlaisia klassikoita kuin Taru Sormusten herrasta tai Harry Potter fantasiakirjallisuudessa. Väitänkin, että suurimman osan reitti vakavaan harrastukseen on kulkenut vähintään jommankumman sarjan kautta. Ja jokaisen, joka on yhtään lukenut mangaa tulee ehdottomasti tuntea nämä. (Death Note uppoaa usein realistisen piirrosjälkensä ja uskomattoman upean juonensa takia myös ihmisiin, jotka eivät muuten mangaan koskisi.)

Ongelmaa mangan ja animen yleisestä tuntemattomuudesta ja ennakkokäsityksistä hämmentävästi lisää se, että mangaa myydään nykyään myös ruokakaupoissa lehtiosastolla kaikkien nähtävillä. Valikoima vain on suppeaakin kapeampi. Suurin osa siitä kourallisesta on nuorille tytöille kirjoitettua söpöä ja romanttista mangaa (shoujo), jonka yleensä tunnistaa jo niistä valtavista silmistä, jotka mielletään yleensä kaiken mangan piirrostyyliksi (esimerkkejä tässä ja tässä). Lisäksi hyllystä saattaa löytyä jokin shounen-manga (esimerkiksi Bleach on melko suosittu), jonka kohdeyleisö on alun perin ollut nuoret pojat, mutta jota Suomessa lukevat usein myös tytöt (kaikki eivät kestä shoujoa, varsinkaan koko ajan). Toisaalta myös esimerkiksi Ranma 1/2 on pojille suunnattu, mutta kaikkien yllätykseksi sen valtasivatkin kohdeikää nuoremmat tytöt.

 Nämä "poikamangat" ovat yleensä hyvin seikkailullisia ja sisältävät jonkin verran taistelemista ja/tai väkivaltaa. Genrejä on kuitenkin näiden kahden lisäksi yhtä paljon kuin kirjallisuudessa. Niiden luokittelu vaihtelee vähän paikasta toiseen, mutta täältä tai perusteellisemmin selitettyinä täältä näkee yleisimpiä genrejä. Usein sama manga tai anime on monia genrejä vain yhden sijaan, ja niiden listaus netissä jokaiseen erikseen mahdollistaa todella tarkan haun. Valitettavasti Suomessa helposti löydettävissä ovat tosiaan vain markettien mangat, ja kirjastojenkin valikoimiin kuuluu yleensä vain osa kaikkein suosituimmista sarjoista. Lukijan täytyy osata hakeutua erikseen erikoismyymälöihin (joissa niissäkin on aika rajalliset resurssit). Verkosta tilaaminen tietysti ratkaisee nämä ongelmat, jos siihen on varaa.


Toivon, että jossain vaiheessa myös kypsemmät ja taiteellisemmat mangat saisivat yleiseltä medialta ja kauppojen valikoimista tilaa. Mutta koska ne myyvät vähemmän (teinitytöt eivät yleensä ahmi niitä niin nopeasti kuin kevyempiä tuotteita, joista osa on tehtykin juuri kaupallisesta näkökulmasta), sitä tuskin tulee tapahtumaan lähiaikoina. Harrastus näyttäisi kuitenkin olevan yleistymässä hitaaseen tahtiin, ja monet stereotypiat luultavasti haalistuvat samalla.

Ei kommentteja: