torstai 28. tammikuuta 2016

Nörtit hiipivät mainoksiinkin

Hesarin sivuja selailessani huomasin tämän mainostekstin. Siinä Dna:n asiantuntija pohtii muun muassa sitä, kuinka nörttien on yhä enenevissä määrin osattava paitsi tietotekniset asiat myös bisnestoiminta ja -ajattelu. Linkitin tuon tekstin lähinnä harjoitellakseni tätä blogikirjoittamista, mutta herättäähän se myös ajatuksia: missä määrin nörtit ovatkaan valtavirran ulkopuolella, kun tietokoneosaaminen (perinteinen nörttihomma) alkaa olla jo perusvaatimuksena monilla eri aloilla?

2 kommenttia:

TanjaM kirjoitti...

Minäkin kiinnitin huomiota kyseiseen mainokseen heti kurssin alettua - nörtti-sana siirtyi siis varsin nopeasti mentaalisen sanakirjan kärkisijoille. ;)
"Nörtti" ei selvästikään ole enää sanana stigma, vaan sen avulla voidaan jopa mainostaa vakuuttavasti: "Nörtit pelastavat Suomen" on näyttävä otsikko, ja omalla kuvallaan esiintyvä kirjoittaja rinnastaa itsensä luontevasti "meidän IT-nörttien" joukkoon. Mainoksessa nörtit ja heidän tietotaitonsa nostetaan siis varsin arvokkaaseen asemaan, ja heidän käsiinsä mainos uskoo myös koko Suomen tulevaisuuden.
Kyseisessä mainoksessa "nörttiys" liitetään lähinnä IT-osaamiseen, mutta on kuitenkin merkittävää, että tekstissä on haluttu tietoisesti käyttää tätä jokseenkin pejoratiivista leimaa kantanutta sanaa. Toisaalta "nörtti", "nörttiys" ja "nörttikulttuuri" ovat juuri nyt selvästi pinnalla, ja pelkästään HS:n uutishaussa saa nörtti-sanalla satapäin varsin tuoreita hakutuloksia. Nörtti-uutisten aihepiirit eivät juuri yllätä: sana liitetään mm. kirjoihin, tv-sarjoihin, elokuviin, peleihin ja tekniikkaan.
Viljelläänkö "nörttiä" siis jo turhan huolettomasti? Tai kenellä ylipäätään on valta märitellä, millaisissa yhteyksissä sanaa käytetään? Ensimmäisen luennon jälkeen minulle jäi tunne, ettei nörtiksi voi noin vain huolettomasti julistautua, vaan tämä arvonimi pitää ansaita. Näistä ajatuksista kirjoitan myöhemmin lisää...

Unknown kirjoitti...

Jeps, minusta tuntuu että melkein jokainen meistä on jostain näkökulmasta katsottuna nörtti :) eli ehkä se on sanana kokenut inflaation, varsinkin kun itse vielä jollain tasolla miellän sen kuitenkin liittyvän ulkopuolisuuteen :P